Kaviczky logo

Hatékonyan ápol, természetesen kényeztet.

Kövessen minket!

  →     →   A legsokoldalúbb szervünk: a bőr
h

A legsokoldalúbb szervünk: a bőr

Ha örülünk, majd kiugrunk a bőrünkből. Betegen hamuszürkék vagyunk, a félelemtől pedig sápadtak. Ha valami kellemes vagy épp borzongató érzés ér minket, lúdbőrösek leszünk. Mindezek a szólások és reakciók jól mutatják, hogy a bőrünk egy érzékeny védőburok, amely belsőnket, lelki állapotunkat is láttatja a külvilággal.

A kommunikáció mellett a bőr még számos más feladatot is ellát. Védelmez, raktároz, szabályoz.

A külső védelmet a bőr legfelső rétege, a felhám, azaz az epidermisz biztosítja. A felhámon a verejték – és faggyúmirigyek váladékából alkotott vékony zsírköpeny található, amely a kórokozók ellen véd. A felhámban nincsenek vérerek, viszont tartalmaz pigment-képző sejteket, amelyek a napsütés hatására gondoskodnak a bőr barnulásáról.

A bőr következő rétege az irha, amely a bőr rugalmasságáért  és mechanikai megtámasztásáért felelős. Az irha érhálózata táplálja a bőrt és szabályozza annak hőháztartását. Az irhában vannak azok a receptorok és idegvégződések, amelyek az ütés, a hideg, a meleg, a fájdalom a kellemtelen érintés okozta ingereket továbbítják az agy felé.

Az irha alatt található a bőralja, amely elsősorban zsírszövetekből áll. Ez a réteg egyrészt hőtároló, másrészt táplálékraktárként szolgál. Rostjai kötik össze a bőrt a csontokkal, inakkal és az izomzattal.

A védelem mellett a bőrünk raktároz is: zsírt, vizet, vért, ásványi anyagokat, vitaminokat.Ha az anyagcserénk nagyobb terhelésnek van kitéve, a szervezet a bőrt, mint raktárt veszi igénybe. itt tárolja el a salakanyagokat, amelyek viszketést, irritációt, komolyabb bőrbetegségeket, ekcémát is okozhatnak. Ezért is fontos, hogy odafigyeljünk a méregtelenítésre.

Tudtad, hogy a tápanyagok elosztásánál a szervezet fontossági sorrendet állít fel? Szabályozza, hogy mely szerv kap vért, vizet, tápanyagokat. Bár a bőr létfontosságú szerv, a testünk mégis minden körülmények között elődlegesen az agyat védi, a bőr ellátása csak a sor végén kullog.

Ezért neked kell gondoskodnod arról, hogy a bőröd is megkapjon minden szükséges tápanyagot és vizet.

  • Igyál meg naponta legalább 2-2,5 liter vizet. Nyári melegben akár 3 litert is!
  • Egyél minél több zöldséget és gyümölcsöt, amely segíti a méreganyagok kiürülését.
  • Kerüld a szintetikus anyagokat! Ápold bőrödet natúrkozmetikumokkal!
  • Gondoskodj a bőröd folyamatos hidratálásáról
  • Védd magad a káros UV-sugárzásoktól! Használj napvédőt. Még akkor is, ha nem kifejezetten napozol.
  • Napozás után biztosíts extra hidratálást és táplálást a bőrnek testápolókkal!