Kaviczky logo

Hatékonyan ápol, természetesen kényeztet.

Kövessen minket!

  →     →   Hogyan ápold bőrödet télen?
h

Hogyan ápold bőrödet télen?

Ha csak lassan is, de közeledik a tél. A zord időjárás, a mínuszok, a szél megviseli a bőrt, ahogy mondani szokták” megcsípi” a hideg, amitől száraz, érdes tapintású lesz, súlyosabb esetben be is repedezik. A lakásban sem vagy „biztonságban”, hiszen a fűtési szezonban az alacsonyabb páratartalmú, száraz belső levegő is szárítja a bőrt. Megoldás? Hidratálj! Hidratálj! Hidratálj!

A téli időszakban még az egyébként normál ápolást igénylő bőr is érzékenyebb, szárazabb lehet. A probléma különösen az arc- és kézfejek területén jelentkezik.

 

Mi okozza télen a bőr szárazságát?

A bőr vízháztartását két tényező szabályozza. Az egyik a hámsejtek víztartalma, ennek egy része kötött formában van, másik része dinamikus, a keringés révén állandó mozgásban van. A bőr hidratációjáért felelős másik tényező az a felszíni védőréteg, amely megakadályozza, hogy a sejtekben tárolt víz a bőrből elpárologhasson. A bőrnek ezt a szaruréteget borító, vízből és zsírokból álló részét nevezzük hidro-lipid rétegnek. Amikor télen lelassul bőrünk anyagcseréje, a faggyú- és verejtékmirigyek termelése, akkor ez a réteg is gyengül, és a felhám különösen védtelenné válik az időjárás hatásaival szemben. És nem pusztán az időjárás hatásaival szemben leszünk védtelenek, hanem a különböző kórokozókkal (atkák, gombák, baktériumok, vírusok) szemben is.

Ezért fontos télen is a megfelelő bőrápolás és a bőr védelme!

 

Mit tehetsz télen a bőrödért?

  • A legfontosabb, hogy folyamatosan gondoskodj a bőr elvesztett nedvességének pótlásáról. Fürdés, zuhanyzás után mindig használj testápolót. Mi ezeket ajánljuk: https://kaviczky.hu/termeklista.cshtml?lang=hun&fid=23
  • A kezedet napközben többször is krémezd be!
  • Különösen óvd az ajkaidat, hiszen itt egyáltalán nincs hidro-lipid réteg, amely megóvná.
  • Az arcbőröd védelme érdekében használj mélyhidratálót és nappali krémet is.
  • Ne feledkezz meg az éjszakai krémről sem! Ez a téli időszakban különösen fontos, hiszen a fűtés miatt az otthonodban is szárazabb a levegő. Nézd meg, mit ajánlunk éjszakára: https://kaviczky.hu/termeklista.cshtml?lang=hun&fid=19
  • A szép és egészséges bőr titka a megfelelő tisztítás. Használj arctejet, arctisztító habot. Itt biztosan találsz megfelelőt: https://kaviczky.hu/termeklista.cshtml?lang=hun&fid=12
  • Kerüld a szappan használatát! Szárítja a bőrt és lúgos kémhatása miatt megbonthatja a bőr egészséges pH értékét.  

 

Gondoskodj a belső hidratálásról is!

Nemcsak nyáron, de télen is nagyon fontos, hogy 1,5-2 liter folyadékot (vizet) igyál.

Ha szükséges, a lakásban működtess párásítót, így a bőr vízveszteségét is megelőzheted. A megfelelő páratartalmú levegő nem csupán bőrünk, de légutak egészségéhez is hozzájárul, amely a téli megbetegedések időszakában igencsak hasznos.

 

Figyelj oda a vitamin-bevitelre!  

A tél során a szervezet vitaminellátása sem megfelelő, amely a bőrünkön azonnal meglátszik.

Az A-vitamin fontos szerepet játszik a bőr védelmében. Hiánya bőrszárazságot okoz.  Különösen sok A-vitamin található a tojássárgájában, sajtokban, májban és halak húsában, a zöldségek közül a sütőtökben és a sárgarépában.

B-vitamin: a B2 vitamin hiánya okozza nagyrészt a bőr kiszáradását, kirepedezését. Ezt a vitamint teljes kiőrlésű gabonából készült pékáruk, tej, tojás fogyasztásával vihetjük be szervezetünkbe.

A D-vitamin rendkívül fontos szerepet játszik a hámsejtek szaporodásában. Napfény hiánya miatt télen a bőr kevésbé képes a D-vitamin előállítására és raktározására. Ezért érdemes D-vitamin tablettát szedni, és sok-sok halat fogyasztani.

És végül, de nem utolsó sorban: C-vitamin! Természetes formában nagy mennyiségben fordul elő a citrusfélékben, a csipkebogyóban és a savanyú káposztában.