Kaviczky logo

Hatékonyan ápol, természetesen kényeztet.

Kövessen minket!

  →     →   Tabuk nélkül: a mellünk ápolása
h

Tabuk nélkül: a mellünk ápolása

Hivatalosan október a mellrák elleni küzdelem hónapja. Ezért a hónap utolsó napján e különleges testrész ápolásával foglalkozunk, jelezve, hogy nem pusztán októberben, de az év minden napján oda kell figyelni magunkra és a melleink állapotára!

A mell a nőiesség egyik legfőbb szimbóluma, amely évszázadok óta számos művészt is megihletett és valahogyan mindig a figyelem középpontjába kerül. Mi nők is sokat foglalkozunk a melleinkkel, de sajnos ez a figyelem gyakran csak arra terjed ki, hogy miért ilyen kicsi, vagy miért ilyen nagy vagy miért ilyen a formája.

Sajnos, sokan nem vagyunk tisztában a felépítésével, az ápolásával, és van, akinek még a pontos melltartóméret meghatározása is fejtörést okoz. De vajon mi az oka, hogy a női mell központi téma és ugyanakkor tabu is?

Egyes feltételezések szerint a szégyenérzet lehet az oka. Generációkon át él a szigorú kebelszabály: a melleket el kell rejteni, nem illik hozzáérni, különösebb figyelmet szentelni neki, hiszen csak egy testrész, amely a csecsemők táplálására szolgál. Kutatások arra is rámutatnak, hogy a szorongásunkat csak tetézi, hogy a média azt sulykolja, milyen a tökéletes mell.

 

De milyen is a tökéletes mell?

 

Szerintünk a tökéletes mell ápolt és egészséges. A mérete, a formája, az alakja genetikailag kódolt, és testünk többi részéhez hasonlóan folyamatosan változik. A serdülőkortól kezdve egészen a változókorig a testünkben lévő hormonok jelentős hatással vannak erre a testrészünkre is, a mellek még a havi cikluson belül is változhatnak.

A mell főként mirigyállományból, zsírszövetből és kötőszövetből épül fel. A tévhitekkel ellentétben a mellekben nincsenek izmok, de a nagy és kis mellizmok a mellkasfalon helyezkednek el, így azok állapota hatással van a mellekre is. Ezért érdemes speciális gyakorlatokat végezni. Ugyanakkor a túlzásba vitt mellizomzat- növelés nem segít a mellek megnagyobbításában. Sőt, a kisebb melleket még laposabbnak mutatja.  

A mell tartását a bőr és a kötőszövet adja, amelyeknek rugalmassága az idő múlásával folyamatosan csökken. Ezért érdemes rendszeresen tápláló krémekkel, testápolóval ápolni. Amikor csak lehet, vegyük le a melltartót, hogy a nyirokkeringés zavartalan legyen. Ez is segít megőrizni az egészségét. Ugyanakkor egy jól megválasztott melltartó segít megőrizni a mellek formáját.

Végül, de nem utolsó sorban beszéljünk a dekoltázsról is. A mell és nyak közötti bőr vékony, könnyebben kiszárad, hamarabb elveszíti a rugalmasságát, és a ráncok is előbb megjelennek rajta. Mivel ez a terület rendkívül érzékeny, különösen óvni kell a káros hatásoktól, az erős napfénytől.

 

A dekoltázs ápolását építsd be a napi és a heti rutinodba!

 

Naponta használj testápolót vagy bőrápoló olajat a dekoltázs és a mellek ápolására. A virágolajok serkentik a kollagén-termelést, antioxidánsokat, és vitaminokat tartalmaznak, amelyek megelőzik a bőr kiszáradását, a vízvesztést, újjáépítik a bőr szerkezetét és lassítják az öregedését. A rendszeres olajozás selymessé és bársonyossá teszi s bőrt. Elegendő 2-3 csepp!

Hetente egyszer érdemes átradírozni a dekoltázst is, nem pusztán az arcot. Ahogy az arcodra, a dekoltázsodra is érdemes hetente egy-két alkalommal pakolást tenni.

 

És még egy fontos szabály! Figyelj oda a melleid állapotára!

 

Az emlőrák az egyik leggyakrabban előforduló női daganatos megbetegedés, amely korai stádiumában még teljes sikerrel gyógyítható. A mellrák elleni küzdelem és megelőzés elengedhetetlen része a rendszeres önvizsgálat és 40 éves kor felett a rendszeres mammográfiás vizsgálat.

Ne csak október legyen a mellrák elleni küzdelem hónapja!