Kaviczky logo

Hatékonyan ápol, természetesen kényeztet.

Kövessen minket!

  →     →   Minden, amit a ráncokról tudni akarsz!
h

Minden, amit a ráncokról tudni akarsz!

Bőrünk az életkorunk előrehaladtával természetes öregedési folyamaton megy keresztül. A bőr minden rétege kimerül és szabálytalanná válik a külső felhámtól kezdve a támasztó izmokon át a legmélyebben húzódó zsírszövetekig. Majd ez a kimerültség jelenik meg az arcon, a nyakon, dekoltázson. A folyamatot megállítani ugyan nem tudunk, de jelentősen lassíthatjuk bőrápolással, helyes táplálkozással. 

 

Miért?

 

A legfontosabb, és mindenkit érdeklő kérdés, hogy miért alakulnak ki a ráncok. Mert a bőr – ahogyan minden más szervünk, testrészünk – az idő előrehaladtával öregszik. A bőr az idő múlásával egyre többet veszít rugalmasságából, feszességéből, tömörségéből. Már nem olyan ütemben zajlik a kollagén és az elasztin termelése, mint korábban, és kialakulnak a ráncok. 

Sokan nem is tudják, hogy ez a folyamat 20-25 éves korban elindul. Ilyen korban a tükör még azt mutatja, hogy az arc izomzata jó tónusú, a bőr alatti zsírpárnák alátámasztják a bőrt, így adják meg a fiatalos formát. Az arcbőr csillogó, víz- és zsírtartalma is ideális. De belül már elindul a változás: a kollagén termelés évi 1 százalékkal csökken és megindul a rugalmas rostok lebomlása, a bőr egyre kevesebb nedvességet tud elraktározni.

 

Mikor?

 

Vagyis ha úgy tesszük fel a kérdést, hogy mikortól kezd el ráncosodni a bőr, akkor sajnos azt kell mondanunk, hogy a 20-as éveink végén megjelenhetnek az első ráncocskák és a harmincas éveinkben már egyre jobban láthatóak lesznek. Az első ráncok az úgynevezett mimikai ráncok, a nevetőráncok és a méregráncok. Ennek oka, hogy ha nevetünk vagy ráncoljuk a homlokunkat, akkor az arcizmok mindig ugyanabba az irányba húzzák a bőrt, ezzel pedig a kötőszövet rugalmas rostjait erőteljesen igénybe veszik.

Most akkor ne nevessünk? Vagy ne ráncoljuk a homlokunkat? Ez bizony nagyon életszerűtlen megoldás. Inkább vegyük számba, hogy milyen tényezők gyorsítják a bőr öregedését, a ráncok kialakulását. Kutatások szerint a legnagyobb bűnös – 80 százalékban felelős a korai ráncosodásért – a túlzásba vitt napozás és a szoláriumozás, a fényvédő krémek mellőzése. A második leggyakoribb ok pedig a stressz. A stressz tehető felelőssé, ha a mimikai ráncok mellett más ráncok is megjelennek a harmincas évek elején.

 

Mitől?

 

Emellett a bőrünk állapotát nagyban befolyásolják a környezeti és urbanizációs hatások, a dohányzás, az alkoholfogyasztás és az életmód. (A feldolgozott élelmiszerekben például számos olyan tartósítószer és szintetikus anyag található, amelyek ártanak a bőrnek.) Minden olyan hatás, amely gátolja a vérerek telítettségét, gyengíti az immunrendszert és a vérellátást, árt a bőrnek. Bőrünk egy ideig képes a védekezésre, de megfelelő segítség nélkül egy időn után a legyengült immunrendszer már nem tud védekezni és ez szó szerint meglátszik rajtunk.

 

Mit tegyünk?

 

Jogos a kérdés, hogy mit tehetünk a bőrünk megóvása érdekében? Az első és legfontosabb a folyamatos ápolás, illetve a megelőzés: alapos és minőségi arctisztítás, ápoló- és tápláló krémek használata és hidratálás. Ezek a legfontosabb alapkövek.  

Érdemes ügyelni a folyamatos vitaminbevitelre. A C, az E és az A-vitaminok nélkülözhetetlenek ahhoz, hogy a bőr megőrizze fiatalságát, vitalitását. A kiegyensúlyozott étrend mellett érdemes olyan kozmetikumokat használni, amelyek tartalmazzák ezen vitaminokat. 40 éves kor felett pedig már ajánlott a szérumtermékek kúraszerű használata.