Kaviczky logo

Hatékonyan ápol, természetesen kényeztet.

Kövessen minket!

  →     →   Bőrtípus és bőrállapot – melyik micsoda?
h

Bőrtípus és bőrállapot – melyik micsoda?

Mi a különbség a bőrtípus és a bőrállapot között? Hogyan tudjuk felmérni, hogy milyen a bőrünk típusa és milyen az állapota? Cikkünkben ehhez nyújtunk egy kis segítséget. De egy alapos és szakszerű bőrdiagnosztizáláshoz kérjük kozmetikus segítségét.

Milyen is a bőrünk? Egy adott bőrtípust a víztartalom, a faggyútermelődés és a hámképzés milyensége határoz meg. Ez általában öröklött tulajdonság. A bőr aktuális állapotát azonban nagyban befolyásolják a környezeti, egészségügyi és lelki tényezők is. Sőt, az életszakaszok változása is kihat a bőrünkre, hiszen más az állapota egy kamasz bőrének vagy éppen egy idősebb ember bőrének.

 

Bőrtípusok:

Normál bőr: A normál bőrnél optimálisan működik a faggyútermelés és a hámképzés. Éppen ezért a normál bőr hidratációja is megfelelő. A bőr színe üde, hiszen a bőr tud lélegezni. A fénye tompa, nem fénylik a bőr.

Zsírhiányos bőr: Ez a bőrtípus akkor alakul ki valakinél, ha mindkét szülője hordozza ezt a tulajdonságot, ugyanakkor különböző külső és belső hatások is befolyásolják. A zsírhiányos (száraz) vagy alipikus bőrről akkor beszélünk, ha a faggyútermelés és szaruképződés esetén keletkező anyagok mennyisége alacsony. Ezáltal kisebb a bőr vízmegkötő tulajdonsága és a felszíne mindig vízhiányos. Száraz bőr esetén a szaruréteg szerkezetileg és funkcionálisan is károsodik, ezért a bőr gyakran viszket, hámlik. Egyes esetekben a haj is száraz és töredezett.

Ahogyan említettük, a zsírhiányos bőr kialakulásában – az örökletes hajlam mellett – külső és belső tényezők is közrejátszanak. Külső tényező lehet a zsíroldó kozmetikumok túlzott használata, valamint az időjárás is, például a szeles idő, a száraz hideg idő, az alacsony páratartalom (lakásban a fűtési időszakban).

Zsíros bőr: A zsíros bőrt szeborreás bőrnek is nevezik. A szeborrea a bőr faggyúmirigyeinek fokozott működését jelenti, amely a bőr felszínének fokozott zsírosodását okozza. A szeborrea a serdülőkorban indul el, általában a fejtetőn indul el, majd az arc és a test középvonalán jelentkezik. Az arcon a homlok, az orr, az orrszárnyak és az álli barázda a kritikus terület, míg a testen a mellkas és a lapocka környéke. A zsíros bőr is örökletes, de az állapota már nagyban függ a külső tényezőktől, például az életmódtól, a stresszhelyzetekről és a nem megfelelő bőrápolók használatától. Szeborrea esetében gyakrabban jelentkezhet bőrgyulladás, ekcéma, akné és rosacea kialakulása.

Fontos tudni, hogy a szeborreás bőr esetében beszélhetünk olajos és korpás szeborreáról is. Ez azért alakul ki, mert nem pusztán a faggyú mennyisége, de a minősége is befolyásoló tényező. Olajos szeborrea esetében a bőr sápadt, olajosan ragyog, tapintása zsíros, síkos, a felszíni vízhiány nem jellemző, bár a bőr hidratációja nem optimális. Korpás szeborrea esetében a bőr nemcsak sápadt, de szürkés is, a fénye fakó, de a tapintása zsíros és érdes és jellemző a felszíni vízhiány. Pórusai nyitottak, tágak, fekete és fehér miteszerek (komedók) jellemzik.

 

Bőrállapot

Már ebből is látszik, hogy mennyi mindenre kell figyelni a bőrünk ápolása során. És akkor még nem beszéltünk a bőrállapotokról! De mi is az a bőrállapot? Minden olyan tényező, amely nem az örökletes tulajdonságokkal hozható összefüggésbe. Bőrállapot lehet a felszíni vízhiány, a pubertás kor, a várandósság, a változó kor bőrtünetei, de bőrállapot az ödémás bőr, a kipirosodásra, szederjességre hajlamos bőr. Ezek kialakulását, megjelenését nagyban befolyásolják a környezeti tényezők, az egészségi és lelki állapot, az életmód. Éppen ezért a helyes bőrápolók megválasztásához érdemes kozmetikus tanácsát kikérni.

 

Amiről még nem beszéltünk: dehidratált bőr

A dehidratált, azaz mélyrétegi vízhiányos bőr lehet bőrtípus és bőrállapot is, egyfajta átmenet a kettő között. Mélyrétegi vízhiányról akkor beszélünk, amikor a kötőszövet rostjainak a dehidratációja következik be. Ez az állapot rendszerint felszíni vízhiánnyal is együtt jár, és nagyon gyakori bőrprobléma. Éppen ezért hangsúlyozzuk minden esetben: hidratálj, hidratálj és hidratálj!