Kaviczky logo

Hatékonyan ápol, természetesen kényeztet.

Kövessen minket!

  →     →   Legendák és tények a Hévízi-tó gyógyító erejéről
h

Legendák és tények a Hévízi-tó gyógyító erejéről

A Hévízi-tó, a gyógyvíz és a gyógyiszap egyedülálló, sehol máshol a világon nincs ilyen természeti képződmény, csak itt, Magyarországon. Most elárulunk néhány titkot és érdekességet a Hévízi-gyógyvíz és gyógyiszap varázslatos erejéről.   

A Hévízi-tó a világ legnagyobb területű természetes, fürdésre alkalmas meleg vizű gyógytava. Sehol máshol nincs ilyen, csak itt, Magyarországon.  Az Új-Zélandon található Rotoruai-tó ugyan hasonló természeti képződmény, de mire vize a lapályos területen elterül, erősen lehűl és nem is lehet benne fürdeni.

A Hévízi-tó kb. 20-22 ezer éve tört fel a mai helyén, valószínűleg a Balaton kialakulásával egy időben. Az előtörő meleg víz először a Balatonba ömlött.

 

Tudtad? A tavat már az ókori rómaiak is ismerték és használták, hiszen a régészek Jupiternek szentelt oltárkövet, egykori gazdag római családok villaépületeit tárták fel, a tóban pedig római pénzeket találtak. Sőt, egy legenda is fennmaradt a római korból. Egy keresztény dajka Szűz Máriához imádkozott, hogy a rábízott lebénult gyermeket gyógyítsa meg. Imája meghallgatásra talált és Mária a mélyből egy forrást fakasztott. A feltörő tó meleg vizétől és a gőzölgő iszaptól az addig beteges, csenevész gyermek felcseperedett, daliás ifjúvá vált, és Flavius Theodosius néven a Római Birodalom császára lett.

Egy másik legenda egy különlegesen szép lány gyógyulásáról szól. Gersei Pethő Gábor lánya olyan gyönyörű volt, hogy szépségét még a tihanyi halászok is emlegették. Klára mégis szomorúan és a világtól elzártan élt, mert betegsége miatt nem tudott járni. A környéken élő földesurat, Rezy Sándort rabul ejtette Klára szépsége, így elhatározta, hogy meggyógyítja. Kuruzslókat, javasasszonyokat, doktorokat vitt a lányhoz, de hiába. Mígnem egy asszony azt tanácsolta neki, a lány fürödjön meg a Hévízi-tóban. Rezy Sándor jobbágyai csinos faházat építettek a tó partjára, abban lakott a szépséges Klára két hétig. A harmadik héten már karon fogva sétált Rezy Sándorral a tó partján.  

A hévízi gyógyítás történetét igazából 1795-től számítják, amikor gróf Festetics György az első „feredőházat” megépítette a tó fölé. Ez nem volt más, mint egy tutaj, amire vetkőzőfülkéket állítottak. A gyógyulni vágyók a fülkéből levezető lépcsők alatt a vízben lebegő fürdőkosarakban pihentek. Ez igen kedvelt gyógyterápia volt, ám valószínűleg az élményt kissé visszavetette az akkori orvoslás mindenható gyógymódja, az érvágás, amely a terápia része volt.

A fürdő kialakítása 1868-ban vett új fordulatot, amikor gróf Festetics György leszármazottja, a II. Festetics György a vendége lehelyezésére alkalmas épületek alakított ki. Ekkoriban készült el a tó felett tölgyfa oszlopokon álló, külön női és férfi részleggel ellátott tükörfürdő.

 

Tudtad? A tavon pompázó tündérrózsákat, amelyek mára Hévíz jelképévé váltak, 1898-ban Indiából és Afrikából telepítették ide Lovassy Sándor kezdeményezésére. A tündérrózsák nemcsak csodálatos látványt nyújtanak, de egyben óvják a tavat. Leveleik a víz párolgását fékezik, a tó fenekén szertekúszó indák pedig az iszapot védik.

A Hévízi tó medre – más természetes eredetű melegvizes tavaktól eltérően – nem vulkanikus eredetű talajból, hanem tőzegből áll. A tófenéken tőzegiszap és tőzegkorpa található, amely egyben speciális igényű szervezetek élőhelye is. Ez is hozzájárul az iszap rendkívüli gyógyító hatásához.

 

Tudtad, hogy a hévízi iszapnak magas a huminsav tartalma? Ez adja sötétszürke, majdnem fekete színét. A huminsav számos kedvező hatással bír: erősíti a szervezet ellenállóképességét, serkenti a méregtelenítési folyamatokat, megköti a szervezetben lévő toxinokat és nehézfémeket, valamint kiváló gyulladáscsökkentő.

A Hévízi gyógyiszap a bőr ápolására is kiválóan alkalmas. Méregtelenítő, gyulladáscsökkentő hatása mellett – kalcium-karbonát tartalmának köszönhetően – selymessé, bársonyossá teszi a bőrt. Az iszapban lévő egyéb értékes alkotóelemek roborálják, vitalzálják és nyugtatják is a bőrt.  Növényi, ásványi hatóanyagok mellett nyomelemeket, természetes antibiotikumokat, anti-allergén anyagokat és antioxidánsokat tartalmaz, amelyek bőrre gyakorolt jótékony hatását tudományos vizsgálatok igazolják

 

Tudtad, hogy a Kaviczky Classic termékekkel akár otthon is élvezheted a Hévízi-gyógytó és gyógyiszap varázslatos erejét? Az egyedülálló Pannon Formula minden Kaviczky Classic termék egyik fő alkotóeleme, amely a Hévízi gyógyiszap, a Hévízi gyógyvíz, a természetes gabonakivonatok és a biológiai tisztaságú illóolajok egyedi kombinációja.