Kaviczky logo

Hatékonyan ápol, természetesen kényeztet.

Kövessen minket!

  →     →   Ismerd meg az arcod izmait!
h

Ismerd meg az arcod izmait!

Tudod, hogy milyen izmok felelősek az arcodon a mosolyért, a pislogásért, a hunyorgásért vagy éppen a rágásért? Ezek bizony a mimikai és a rágóizmok, amelyeket érdemes ugyanúgy karban tartani, edzeni, mint testünk más izmait. Hiszen a megfeszült arcizomzat hatására az arc fáradtnak, megviseltnek, öregnek látszik. Ismerd meg velünk az arcod izmait, és megmutatjuk, hogy hogyan tarthatod karban őket!

Az arc izmai szoros összeköttetésben vannak az arcbőrrel, a bőr azonnal követi az izommozgást. Mivel az arcizmok ennyire szoros kapcsolatban vannak az arc bőrével, az izmok formája, állapota az arc szépségét nagyban befolyásolja.

Az arc izmai két csoportra oszthatók: mimikai és rágóizmokra. Az előbbiek - ahogyan a nevük is mutatja - alakítják ki arckifejezéseinket, az utóbbiak pedig az alsó állkapcsot mozgatják. A mimikai izmok jellemzően párban helyezkednek el.  

 

Nézzük néhány fontosabb mimikai izmot!

 

Homlokizom: ez az izom emeli meg a szemöldököt és a két szem közötti részt. Összehúzódása vízszintes redőket és ráncokat képez a homlokon. Mivel páros izomról van szó, képesek vagyunk a szemöldökeinket külön-külön is felhúzni. A homlokizom krónikus összehúzódása miatt lassanként állandó, vízszintes redők alakulhatnak ki a homlok bőrén.Ráadásul ha a megfeszült homlokizom miatt becsípődik a szemüreg fölötti ideg, akkor görcsös fejfájás, migrén alakulhat ki.

 

Szemöldök-közelítő izom: úgy is fogalmazhatnánk, hogy a „mérges-ráncok” kialakulásáért felelős izom. Összehúzza a két szemöldököt és függőleges redőket (mérges ráncokat) alakít ki. A ráncokat azért nevezik mérgesnek, mert általában akkor húzzuk össze a szemöldökünket, ha mérgesek vagyunk. De ezen izom dolgozik akkor is, ha hunyorgunk, például erős napsugárzás hatására.

 

Szemöldöklehúzó izom: a szemöldök-közelítő izommal együtt dolgozik és lefelé húzza a szemöldököt.

 

Orrházi izom: Lefelé húzza a szemöldök belső csücskét és a két szemöldök közötti bőrt, ezáltal vízszintes redők és ráncok jelennek meg az orrgyöknél.

 

Szem körüli izom: széles, gyűrű formájú izomréteget formál a két szem körül, kiterjedve az orcák felé. A szem körüli izom felelős a pislogásért. A szem körüli izmok krónikus feszülése szintén fejfájást és olvasási nehézséget okoz.

 

Nagy és kis járomcsont izom: a járomcsonthoz tapadva a mosolygásban és a nevetésben vesznek részt.

 

Trombitásizom: mélyen fekszik és az orcák belső falát képzi. Ezt az izmot használjuk fütyülés közben és trombitálás közben. Erről kapta a nevét. Funkcionális szempontból igen fontos szerepeket tölt be: segíti a rágást, a tápláléknak a fogak közé rendezését. Tónusuk hozzájárul a fogak normális elrendeződéséhez, a fogsorívek kialakulásához.

 

Nevetőizom: oldalra húzza a száj két sarkát és mosolygást idéz elő. Ez az izom felelős azokért a kis gödröcskékért is, amelyek néhányunk arcán megjelenik nevetéskor.  

 

Száj körüli izom: olyan összetett izomról van szó, amelynek elrendezése lehetővé teszi az ajkak változatos mozgását. A száj körüli izommal csücsörítünk és ennek az izomnak a precíz működése kell ahhoz is, hogy a szánkat megfelelően formázzuk a szavak kiejtéséhez. Ha sokszor megfeszítjük ezen izmot, az ráncokat idéz elő, krónikus feszültség esetén pedig romlik a kiejtésünk.  

 

Hogyan segíts az arcod izmainak?

 

A mimikai izmok állapota nagyban kihat a bőröd állapotára is. A megfeszült arcizomzat hatására az arc fáradtnak, megviseltnek, öregnek látszik, ráadásul akár fájdalmat, migrént is előidézhet.

Az izmok görcsös feszülését arcmasszázzsal tudod oldani. Az arc-masszázs vagy kozmetikai masszázs számtalan pozitív hatással bír. Segíti az izmok ellazítását, a szövetek feszességének megőrzését, így csökkenti az öregedési folyamatokat. Elősegíti az elhalt hámsejtek leválását, felgyorsítja a méreganyagok kiürülését és jelentősen javítja a tápanyagok, hatóanyagok felszívódását, mivel masszázs közben növekszik a bőr hőmérséklete.

Ha kényeztetésre vágysz, kérj egy lazító arcmasszázst a kozmetikában vagy a wellness-hotelben, ahol nyaralsz! Válassz Kavicky-kezelést, mert mi a kényeztető élmények szakértői vagyunk!