Kaviczky logo

Hatékonyan ápol, természetesen kényeztet.

Kövessen minket!

  →     →   Pigmentfoltok? Van megoldás!
h

Pigmentfoltok? Van megoldás!

Májfoltok, pigmentfoltok, öregségi foltok. Legtöbbször az arcon, a nyakon, a dekoltázson és a kézfejen jelennek meg. Az elváltozást az okozza, hogy a bőr pigmentanyaga, a melanin felhalmozódott az adott területen. Az ilyen jellegű foltok kialakulásában a napfénynek, a genetikai tényezőknek, és a hormonális változásoknak van szerepük.

A bőrünkön megjelenő esztétikai foltok attól alakulnak ki, hogy a bőr túl sok vagy éppen túl kevés melanint termel. A melanin határozza meg a bőrünk, a hajunk és a szemünk színét, ezért hívják a melanint az emberi test festékének. A melanint a melanociták termelik, alapanyaga a tirozin, amelyből a tirozináz enzim segítségével jön létre.

 

Nagyon ritka esetben a szervezet egyáltalán nem termel melanint, ilyenkor alakul ki az albinizmus. Más esetekben a pigmenthiány csak a bőrben alakul ki, ez a betegség a vitiligo. Ilyenkor a bőr egyes területein pigmenthiány van, és ezen a területen a bőr mindig hófehér és rendkívül fényérzékeny. Ennél sokkal gyakoribb jelenség a fokozott melanintermelés, amelynek leggyakoribb oka az UV-sugárzás, a várandósság vagy éppen egyes gyógyszerek, fogamzásgátló készítmények.

 

A fokozott melanintermelés hatására többféle bőrelváltozás, azaz folt alakulhat ki.

 

Májfolt (melasma)

Legtöbbször az arcon és a kézfejen alakulnak ki. Napfény hatására megerősödnek, mert a napfénytől beindul a pigmenttermelés. Habár a napfény hatására bukkannak fel, nem okoznak rákos elváltozást. Ennek ellenére érdemes megmutatni bőrgyógyásznak, ha bizonytalan vagy abban, májfoltod van-e vagy sem.

 

Napfolt

Túlzásba vitt napozás és szoláriumozás hatására megjelenő foltok, jellemzően az arcon és a dekoltázson szoktak megjelenni. A napfoltos bőr kicsit olyan látvány, mintha hámlana a bőr.

 

Öregségi foltok

Az öregségi foltok kicsi, elszíneződött, úgynevezett hiperpigmentált területek a bőrön, amelyek a napsugárzásnak leginkább kitett testrészeken jelennek meg. Sajnos, a kor előrehaladtával (40 év felett) egyre jellemzőbb a megjelenésük, ezért is nevezi a köznyelv öregségi foltoknak. A hivatalos (orvosi) megnevezésük lentigo senilis vagy lentigo solaris.

 

Mit tehetünk a pigmentfoltok ellen?

Az első és legfontosabb lépés a megelőzés. Mindig használjunk napvédő krémet, ne vigyük túlzásba a napozást, szoláriumozást, ezzel jelentősen csökkenthető a foltok kialakulásának esélye.

A már meglévő pigmentfoltok kezeléséről mindenképpen konzultáljunk kozmetikus szakemberrel.

Az otthoni kezeléshez választhatunk hámlasztó és halványító készítményeket. Figyelem! Egy fecske nem csinál nyarat, azaz egyetlen hámlasztás vagy halványító kezelés nem fog csodát tenni. Csak a rendszeresen, de mértékkel végzett otthoni ápolás nyújthat segítséget.

 

Kaviczky-tippek a pigmentfoltok ellen

 

Classic Gyengéd hámlasztó krém

Használatával kíméletesen, mechanikai hatás nélkül távolítható el az elhalt hámréteg.

 

Classic Halványító tisztító hab

A Halványító tisztító hab úgynevezett háromfázisú termék, szinte az arctej és az arctonik ötvözete. A természetes gyümölcskivonatok segítségével tisztítja a bőrt, eltávolítja a különböző szennyeződéseket a bőr pórusai közül is, halványítja a pigment foltokat, miközben fenntartja a bőr természetes pH-egyensúlyát és nedvességháztartását.

A Halványító tisztító hab használata – a bőr pigmentáltságától függően – heti 1-2 alkalommal, ajánlott. Ennél többször nem szabad használni.Szintén felesleges, sőt, roncsoló hatású arcradírral vagy hámlasztóval együttesen használni.

 

Classic Nappali halványító krém

Megakadályozza a barna pigmentek képződését, halványítja a már kialakult pigmentfoltokat. Kifejezetten ajánljuk kozmetikai halványító kezelés otthoni kiegészítésére, mert így tartósan blokkoljuk a nemkívánatos pigmentek képződését, miközben védjük és ápoljuk a bőrünket.