Kaviczky logo

Effective care and natural pampering.

Follow Us!

  →     →   A szőlő = maga az élet
h

A szőlő = maga az élet

Beköszöntött az ősz, hamarosan elvarázsol minket csodálatos színeivel, illataival. Ezt az évszakot sokan az elmúláshoz kötik, szerintem azonban számos értéket tartogat. Egyik legjelentősebb szimbóluma a szőlő, amely magát az életet jelképezi. Nem véletlenül nevezik a gyümölcsök királyának, már az ősidők óta fogyasztják élelmiszerként és gyógyírként is. Összeszedtük nektek, mi mindenre jó a szőlő ás a szőlőmag olaj!   

A sumér ékírás szőlőlevél alakú jellel ábrázolta az élet szót, ez már önmagában meglehetősen érzékletesen leírja, mekkora jelentőséggel bír ez a gyümölcs. A szőlő – a gabona mellett – az emberiség egyik legősibb kultúrnövénye, a kezdetektől fogva szent növénynek, istenfának tekintették, elképesztően gazdag jelentéstartalommal ruházták fel a történelem során. Már a Bibliában is megjelent, a zsidó hagyományok szerint az édenkerti fa egy szőlőtőke volt, Noé pedig a vízözön után az elsők között a magával vitt szőlővesszőket ültette el. Az úrvacsora egyik szimbóluma is – az átváltozást jelképezi, ezáltal testi-lelki megtisztulást, megújítást szolgál.

 

Eredetileg Szíriából származik, onnan honosították meg Egyiptomban, később pedig a kelták és a rómaiak Pannóniában is művelték. A szőlőtőke ereje döbbenetes – akár 600 évet is élhet, gyökereit pedig húszméteres mélységbe is leeresztheti, oldalirányban pedig 6-8 méterre tud elterjeszkedni. Ott terem a legjobban, ahol sokat süt a nap, szimbolikája ezáltal is összekapcsolódik az élettel, fénnyel, életerővel. A föld feletti növény alapja a vaskos szőlőtőke, amelyből vesszők nőnek, azokból levelek és kacsok a végtelenségig, ezáltal a gazdagságot jelképezik. Maga a termés is ugyanezt a jelentést hordozza, a szőlőfürtön szinte meg se tudjuk számolni a szemeket. Az ókorban az elégedettség, gazdagság, bőség fogalma kapcsolódott a szőlőhöz. A görög kultúrában külön istene is volt: Dionüszosz, akinek később, a római mitológiában Bacchus, az az etruszkoknál pedig Fufluns volt a megfelelője.

Az ősi népek alapélelemként fogyasztották és már akkor tudták, hogy a szőlő nem csak táplálék, hanem egyúttal gyógyszer is. Mára már a tudomány is alátámasztotta, hogy igazuk volt. Ahogy akkor, most is fogyasztjuk élvezeti cikként vagy gyógyító növényként.

 

A gyümölcsök királya

 

A szőlő egyedülállóan gazdag ásványi anyagokban, értékes tápanyagokban, gyümölcse és levele egyaránt fogyasztható, ezen kívül a bőrápolásban is hatékonyan alkalmazható. A héjában és a magjában antioxidánsok találhatók, mint például a szelén és a kálium. A szelén nagy segítséget nyújt a sejtek öregedése ellen, hiánya okozhat fokozott pigmentációt – anyajegyeket, májfoltokat. A szőlő héjában található vegyületek hatékonyan veszik fel a harcot különböző vírusokkal, a gyümölcs húsában és levében található linolsav kiválóan alkalmas az általános életerő javítására, a magas vitamintartalom pedig az immunrendszer erősítését támogatja. A B-vitaminok és a magnézium az idegerősítésben játszanak fontos szerepet. A szőlő gazdag vas- és folsavtartalma miatt komoly segítség a vérszegénység leküzdésében. Azt talán mindannyian tudjuk, hogy gyümölcsben található szőlőcukor segít a fáradékonyságon, mivel ezt a szervezet közvetlen energiává tudja alakítani. Lábadozás idején is érdemes felvenni az étrendünkbe, mert fitoösztrogén tartalma segít helyreállítani a szervezet megbomlott egyensúlyát. Jó hatással van a szív működésére és az érrendszeri panaszokra is.

 

A sokoldalú szőlőmagolaj

 

A szőlő magjait kipréselve azokból igen finom, nagyon halvány, szinte semleges ízű olaj nyerhető, amely rendkívül gazdag többszörösen telített zsírsavakban. Főzésre is használható, de természetes állapotában a legízletesebb, így salátaöntetként is alkalmazhatjuk.  

A szőlőmagkivonat magas antioxidáns tartalma miatt igen népszerű – javítja az erek állapotát, csökkenti a szívinfarktus és a szélütés veszélyeit, erősíti a hajszálereket, fokozza a véráramlást. Jó hatással van az allergiára, ízületi gyulladásra és a visszértágulatra is.

 

A szépségápolásban is használható

 

A szőlő leveléből bőrregeneráló, fiatalító fürdőt is készíthetünk. A frissen szedett szőlőleveleket alaposan mossuk meg, majd borítsuk be vele a fürdővizet. Nagyjából 10 perc alatt kioldódnak belőle a hatóanyagok, ezután szőlőszemeket is szórhatunk a vízbe. A levélből és a gyümölcsből kioldódó vegyületek növelik a bőr rugalmasságát, nyugtató hatásúak és a reumás panaszokat is enyhítik.

 

A szőlőmagolaj egy csodaszer – rugalmassá, puhává varázsolja a bőrt, lassítja az öregedést, halványítja a ráncokat, feszesít, hidratál. Nem véletlen, hogy a Kaviczky kozmetikumok megalkotásakor ezt alapvető összetevőnek választottam. Classic sorozatunkban számos olyan terméket találtok, amelyben megtalálható.

Egyetlen dolgot nem említettem még, a szőlővirágot és az abból készített virágolajunkat. A virágolajok szuper kedvenceim! Nagyon erős és látványos hatást adnak. A szőlővirág erősíti a győzni akarást, szinte felvértezi a lelket. Olyan erkölcsi erőt ad, amely támogatja a bennünk lévő tehetséget, képességeket, és a kitűzött cél elérésére sarkall. A becsvágyat és az ambíciót jelképezi és támogatja.